Για την καλύτερη κατάρτιση των σπουδαστών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σεμινάρια με συμμετοχή διεθνούς φήμης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Σεμινάριο Πιάνου
Με τον διεθνούς φήμης Πιανίστα και Διευθυντή Ορχήστρας
Δημήτρη Τουφεξή
Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
Αίθουσα «Μάνος Χατζιδάκις», Ωδείο Τερψιθέας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ
Διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με πλούσια καριέρα και πολυσήμαντη παρουσία στον ελληνικό μουσικό χώρο. Ως σολίστ, έχει κερδίσει την αναγνώριση σε όλες τις ηπείρους της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Ως διευθυντής ορχήστρας έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και σχόλια για το έργο του. Ως δάσκαλος, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του, για την αμεσότητα με την οποία τους μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος του για τη μουσική. Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση με το Μετάλλιο του Εθνικού για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Ο Δημήτρης Τούφεξης γεννήθηκε στην Αίγυπτο, όπου από την ηλικία των 3 ετών μπήκε στον κόσμο της μουσικής από τον πατέρα του. Το ταλέντο του στο πιάνο φάνηκε νωρίς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών απέσπασε διπλή υποτροφία από την περίφημη Julliard School of Music της Νέας Υόρκης όπου πραγματοποίησε όλες τις μουσικές σπουδές του.
Ενθουσίασε τους κριτικούς από το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον. Πολλές διακρίσεις και βραβεία όπως το Katherine Tuck, το βραβείο των New York Times, το Α’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Three Rivers που επιχορηγείται από την Κρατική Ορχήστρα και της Συμφωνική του Pittsburgh καθώς και το βραβείο Wurlitzer για 4 συνεχόμενες φορές.
Διέγραψε μια σπουδαία πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου: της Ν. Υόρκης, της Βοστώνης, του Pittsburgh, του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο, της Φλόριντα, της Pennsylvania, της Δρέσδης, του Λονδίνου, της Γιουγκοσλαβίας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.α. Έχει εμφανιστεί σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α., όπου πραγματοποιεί περιοδείες σε ετήσια βάση και έχει παίξει 10 φορές στο Λευκό Οίκο παρουσία του Προέδρου των Η.Π.Α., πάνω από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές στο Ν.Ζ.Ε.
Το 2000 εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Wigmore Hall του Λονδίνου και αργότερα πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. Έχει παίξει στα φεστιβάλ Caramoor (Ν. Υόρκη), Bar Harbor (Κένια), Three Rivers (Pittsburgh) και Gina Bahauer (Σάλπιγκη). Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ και με ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Δημήτρης Τούφεξης έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μαέστρους Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Rudel, Katims, Fiddler, Schneider, Mehta και Talmi, αλλά και με τους Sunshine, Spieth, Chung, Καρπίνο, Μιχαηλίδη και Φιδεηδή.
Ο ίδιος έχει διευθύνει με επιτυχία τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, το Bradenburg Ensemble, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου L.V.C.O., την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree), τις οποίες και ίδρυσε και τη Feminarte.
Δίδαξε για πολλά έτη στο Lehigh University και το Moravian University και για 2 έτη στο Julliard School of Music. Επίσης, καλείται συχνά να διδάξει σε σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος επιτροπών Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου. Υπήρξε μόνιμος καλλιτέχνης – καθηγητής για 32 έτη και επίτιμος πλέον καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας.
Έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ηχογραφήσεων για το BBC στο Λονδίνο καθώς και περισσότερες από 360 τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έχει ηχογραφήσει 5 δίσκους με τη “Musical Heritage” στις Η.Π.Α., 3 με τη Phillips και έναν με τον “Φίλιππο Νάκα” στην Ελλάδα. Το CD του “Romantic Piano Masterpieces Vol.I’ με έργα Mendelssohn, Chopin και Liszt ήρθε πρώτο σε πωλήσεις το 1992 και εξαντλήθηκε.
Διετέλεσε πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 2014 έως το 2021.
Καλλιτεχνική περίοδος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 εμφανίστηκε ως σολίστ στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2024) και με τον διπλό ρόλο ως σολίστ και μαέστρος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Φεβρουάριος, Απρίλιος 2024).

Σεμινάριο Πιάνου
Με την διεθνούς φήμης πιανίστα
Αγγελική Μπόλλα
Η Αγγελική Μπόλλα, πιανίστα – concertiste της École Normale de Musique de Paris, αποτελεί με την αδελφή της Μαρία Μπόλλα μόνιμο πιανιστικό ντούο που διακρίνεται για την «εξαίρετη μουσικότητα» και τη «λαμπερή σκηνική του παρουσία».
Το πιανιστικό ντούο της Μαρίας & της Αγγελικής Μπόλλα αποσπά εγκωμιαστικές κριτικές τόσο για τις ηχογραφήσεις του όσο και για τις εμφανίσεις του: «…Οι ερμηνείες τους λάμπουν από μία τέλεια και σπάνια ομοιογένεια, από έναν ακαταμάχητο παλμό, από μια εκπληκτική αίσθηση χρωμάτων και φράσεων. Αποτελούν στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα πιανιστικά ντούο που έχω γνωρίσει.»
Pierre-Petit, Μουσικοκριτικός της «Figaro»
Σε αφιερώματα του περιοδικού τύπου δίνεται έμφαση στις «αισθητικές τους επιλογές» που «μαρτυρούν μια σε βάθος γνώση των ιδιαιτεροτήτων της μουσικής». «Το ρεπερτόριό τους δεν περιορίζεται στους μεγάλους κλασσικούς της Μουσικής Φιλολογίας που γνωρίζουν με τελειότητα αλλά η ερμηνεία τους βρίσκει την τέλεια πραγμάτωση και σε έργα πολύ διαφορετικά» Stéphane Blet, “Piano Magazine”
Ακόμα, παρουσιάζουν έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών σε παγκόσμια 1η εκτέλεση και δικές τους μεταγραφές έργων για δύο πιάνα και για πιάνο – τέσσερα χέρια.
Η Αγγελική Μπόλλα σπούδασε πιάνο με τη Μαίρη Χαμουδοπούλου (δίπλωμα, Άριστα Α’Βραβείο) και ανώτερα θεωρητικά με τον Δημήτρη Κατσίμπα (πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, Άριστα παμψηφεί). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με τους Julia & Constantin Ganev και την Germaine Mounier (École Normale de Musique de Paris, Diplôme Supérieur, Diplôme Supérieur de Concertiste à l’unanimité, Perfectionnement). Έχει αποσπάσει δύο πρώτα Βραβεία στην κατηγορία δύο πιάνων και μουσικής δωματίου στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό της Σόφιας..
Η Ελληνίδα πιανίστρια εμφανίζεται σε αίθουσες και φεστιβάλ της Ευρώπης (Gasteig Konzertsaal, Salle Gaveau, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Salle Cortot, Zalla Boulgaria, Salle de l’Ancien Concervatoire de Paris – Gala de la Société Chopin à Paris, Wiener Saal – Salzbourg, YAMAHA – Paris, Φεστιβάλ Αθηνών, Varna, Villecroze – Nice, Annecy, Udine – Venice, Trier, Fontainebleau, Metz, Bad-Toelz, Ρόδου, Ρεθύμνου, Σαντορίνης, Σύμης κ.α.) και σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.
Προσκαλείται τακτικά ως μέλος επιτροπής διεθνών διαγωνισμών (Concours International de Piano Albert Roussel, Seiler International Piano Competitions) και απολυτηρίων εξετάσεων (Schola Cantorum, Εθνικό Ωδείο, Ελληνικό Ωδείο κ.α.) ενώ παράλληλα, διδάσκει σε σεμινάρια ερμηνείας και Master Classes.
Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος «Α. Σ. Ωνάσης».
Επίσης αρθρογραφεί στον ελληνικό περιοδικό τύπο.


